Τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στη Βόρεια Κυνουρία συμφώνησαν Εύη Τατούλη και Π. Μαντάς


Στο σχεδιασμό του οδικού χάρτη για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων στο παράλιο Άστρος, τα μονοπάτια του Πάρνωνα και τον Υγροτόπο του Μουστού που πρότεινε με την ανοιχτή της επιστολή η Εύη Τατούλη, προχωρούν από κοινού η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, μετά την συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου στα γραφεία του Δήμου στο Άστρος Κυνουρίας.

Στην συνάντηση που παρέστησαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Γκαύρος Δημήτριος, και Κουτρουμπής Γεώργιος και Δημήτριος Αρφάνης καθώς και  ο Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Παραλίου Αστρους Νίκος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Μελιγούς Νίκος Ράλλιος έγινε συνεννόηση για σειρά τεχνικών ζητημάτων και τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα βάσει των οποίων προβλέπεται η ωρίμανση των μελετών μέχρι τέλος του έτους, το αργότερο, και η εξασφάλιση ένταξης τους για χρηματοδότηση στις αρχές του 2017.

Στόχος της πρωτοβουλίας, συμφώνησαν η κα Τατούλη και ο κος Μαντάς, μέχρι το τέλος του παρόντος προγράμματος επενδύσεων το 2020, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να έχει προσαρμόσει την στρατηγική του στις συνθήκες της εποχής που έχουν αλλάξει δραστικά προς όφελος των πολιτών του.

Οι πολιτικοί κρίνονται από τα αποτελέσματα των ενεργειών τους

Η κα Τατούλη, που αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την εμπέδωση χαρακτήρα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της βασίζεται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που δεν μπορεί να εξελίσσεται σε ένα μόνο δήμο, αλλά να περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα, την Περιφέρεια και να επιλύει προβλήματα των διαδημοτικών συζεύξεων.

Κοινή αντίληψη όλων των παρευρισκομένων στην συνάντηση αποτέλεσε μάλιστα και η διαπίστωση της κας Τατούλη ότι: «Οι πολιτικοί κρίνονται από τα αποτελέσματα των ενεργειών τους και κάποιοι τόποι θα διασωθούν αρκεί να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους και να σχεδιάσουν οι ίδιοι την ανάπτυξη τους».

Χρειαζόμαστε  νέους τρόπους που θα ενεργοποιήσουν τις συνέργιες των υποδομών

Από την πλευρά του ο κος Μαντάς υποδέχτηκε την κα Τατούλη περιγράφοντας τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί για την επόμενη περίοδο.  «Προχωρήσαμε στην υλοποίηση του επιχειρησιακού μας προγράμματος, που διαμορφώθηκε από το 2007, σε βαθμό άνω του 85% και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα κάθε δελτίο προγραμματισμού είτε έχει υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Μαντάς.

«Ωστόσο σήμερα που το πρωτογενές τουριστικό προϊόν της περιοχής φαίνεται να δουλεύει δεν έχουμε επενδύσεις» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας διαπιστώνοντας ότι «πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και θα ενεργοποιήσουν τις συνέργιες των υποδομών που υπάρχουν. Πως δηλαδή θα συνδέσουμε το λιμάνι του Άστρους με την τουριστική ανάπτυξη, πως θα μετατρέψουμε την υποδομή σε κατάλυμα και πως θα διαχειριστούμε το περιβάλλον».

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας σημείωσε την ικανοποίηση του για την παρουσία και τις προτάσεις της κας Τατούλη αναφέροντας χαρακτηριστικά «ήρθατε στο Άστρος με προτάσεις και διάθεση συμβολής για την πρόοδο του Δήμου, όχι για να παραστείτε σε μια εκδήλωση, και αυτό μας τιμά».

Απαιτείται ένα όραμα μετεξέλιξης, που όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε

«Απαιτείται ένα όραμα μετεξέλιξης, που όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε και που θα στοχεύσουμε μέσα από αυτό, το που θέλουμε να είναι  ο δικός μας τόπος στον Τουριστικό χάρτη της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου, της Ελλάδας και του εξωτερικού» σημείωσε η κα Τατούλη παρουσιάζοντας αναλυτικότερα την πρωτοβουλία της ενώ ανέφερε ακόμα πιο συγκεκριμένα ότι «πρέπει να διερευνηθεί η δημιουργία ενός προϊόντος που θα διατρέχει την Αρκαδία και την Πελοπόννησο Costa costa (παράκτια).

«Πρέπει να αποφασίσουμε με λίγα λόγια ποια θέλουμε να είναι η φυσιογνωμία του παράλιου Άστρους και πως μπορούμε να την διαμορφώσουμε» ανέφερε η πολιτευτής Αρκαδίας εξειδικεύοντας το όραμα στα πλαίσια του Δήμου ενώ συμφώνησε με τον Δήμαρχο Άστρους πάνω στο θέμα των προηγούμενων επενδύσεων ότι «δεν μπορούμε σήμερα να ξαναφτιάξουμε ένα νέο Αρκαδικό χωριό».

 

Συνοψίζοντας την πρωτοβουλία της σε συνδυασμό με το όραμα και την στρατηγική η κα Τατούλη ανέφερε ότι «Πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το πώς θα επικοινωνήσει ο παραθαλάσσιος με τον ορεινό όγκο, πως θα συνδεθεί η παραλία με τον αστικό ιστό, πως θα επικοινωνήσει ολόκληρος ο παραλιακός άξονας στα κομμάτια από τα οποία διαμορφώνεται για να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν το οποίο στην συνέχεια θα προωθηθεί επικοινωνιακά».

 

Βασικός στόχος η μετουσίωση των δράσεων στην τσέπη των πολιτών

 

Βασικός στόχος της στρατηγικής, συμφώνησε η κα Τατούλη με τον κ Μαντά, είναι η μετουσίωση των δράσεων σε μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας με απτά οφέλη στην τσέπη των πολιτών του Δήμου Βόρεια Κυνουρίας.  Στην συζήτηση θεωρήθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται το αμέσως προσεχές διάστημα: Leader, ΕΣΠΑ, Χωρικές Παρεμβάσεις και αξιολογήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν αυτά να συμπλεύσουν στην υλοποίηση του στόχου. Είναι αναγκαίο σημείωσε η κα Τατούλη να βρούμε τον τρόπο που θα μπορέσουν να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στην Τουριστική προβολή με την Χωρική Ανακατανομή του πλούτου και το αγροτικό πρόγραμμα του Leader.