Εύη Τατούλη: Χρειαζόμαστε ένα παιδαγωγικό μοντέλο που να καλλιεργεί την δημιουργικότητα των νέων


«Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις για να αλλάξει το πεπαλαιωμένο σύστημα Παιδείας που καταστρέφει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων» ανέφερε στην ομιλία της στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών( EUW) για το Σχολικό εκφοβισμό η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης και πολιτευτής Αρκαδίας, Εύη Τατούλη την Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Η εκδήλωση της ΕΕ Γυναικών, που παίρνει θέση στα σοβαρά κοινωνικά θέματα, συγκέντρωσε μεγάλη συμμετοχή δημοτών του Παλαιού Φαλήρου στο πολιτιστικό κέντρο Φλοίσβος. Η ΕΕ Γυναικών βράβευσε τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αλίμου για την  δράση τους εναντίον του Σχολικού Εκφοβισμού.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν πέραν της Αντιπροέδρου της ΕΕ Γυναικών Εύης Τατούλη, η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος και αντιπρόεδρος της διεθνούς EUW  Αφροδίτη Μπλέτα, η πολιτευτής Β’ Αθήνας με την ΝΔ και Υποδιευθύντρια Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα

Πάλλη, η Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Βίκυ Ανδρικοπούλου και η φιλόλογος Ζωή Μπαβέλα. Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και η τέως πρόεδρος της ΕΕ Γυναικών, Υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ Φάνη Πετραλιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Χρυσαυγή Ατσιδάκου Τζόρβα, δικηγόρος και επικεφαλής της ΕΕ Γυναικών στην Λακωνία.

Η πολιτευτής Αρκαδίας ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην επέτειο της Πελοποννησιακής Γερουσίας σημειώνοντας ότι : «Ήταν τότε που οι στρατηλάτες αποφάσισαν να περάσουν από το έθνος στο κράτος. Όταν λοιπόν αποφασίστηκε η σύσταση του ελληνικού κράτους, θα λέγαμε με ολιγαρχικές, με ολοκληρωτικές αρμοδιότητες, τρεις ήταν οι περιορισμοί που έθεσε η γερουσία στους τότε άρχοντες της εποχής. Πρώτος περιορισμός συνείδηση, δεύτερος περιορισμός το κοινό καλό, και τρίτος περιορισμός η εμπέδωση της παιδαγώγησης των νεοελλήνων παιδιών του τότε. Από τότε λοιπόν τα παιδιά ήταν κάτι που απασχολούσε ιδιαίτερα».

Αναφερόμενη  στο σχολικό εκφοβισμό η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών σημείωσε ότι:  «Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αφορά μόνο τις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, αφορά όλο το Παιδαγωγικό σύστημα που είναι πεπαλαιωμένο και σχεδιασμένο για άλλες εποχές». Πιστεύουμε ακράδαντα ανέφερε η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ, Εύη Τατούλη, ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί συναίνεση σε ένα κίνημα που αλλαγής του παιδαγωγικού συστήματος.

Χρειαζόμαστε μία παιδεία, ανέφερε η Εύη Τατούλη «που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ανθρώπους που εμπιστεύονται πρώτα από όλα τον εαυτό τους, προκειμένου να εμπιστευτούν το σύστημα. Που θα μπορέσουν να εμπιστευτούν τους φίλους τους για να μπορέσουν να έχουν εμπιστοσύνη στην κοινωνία».

Παραθέτοντας τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν από το 1862 η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών Εύη Τατούλη έκανε ένα παραλληλισμό με το τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας σημειώνοντας: «Τα δόγματα του ήρεμου παρελθόντος είναι ανεπαρκή Οι περιστάσεις είναι φορτωμένες με μεγάλες δυσκολίες, πρέπει να αρθούμε στο ύψος τους μαζί τους. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε με νέο τρόπο, να δράσουμε με νέο τρόπο, πρέπει να απελευθερώσουμε πρώτα τον εαυτό μας (από τις παλιές ιδέες) και στη συνέχεια να σώσουμε τη χώρα μας».

«Υπάρχουν ιδέες που μας σκλαβώνουν το μυαλό και αποδεχόμαστε σαν τη φυσική τάξη των πραγμάτων και πολλές από αυτές τις ιδέες είναι διαμορφωμένες ώστε να ταιριάζουν με τις συνθήκες προηγούμενων αιώνων» συνέχισε η κα Τατούλη για να διαπιστώσει «Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα που υπηρετήσαμε μέχρι σήμερα και καλούνται να ακολουθήσουν και τα παιδιά μας ι σχεδιάστηκε το 19ο αιώνα για να προσφέρει μαζική παιδεία και να δημιουργήσει εργατικό δυναμικό για την βιομηχανική επανάσταση και εμπεριέχει, δύο αιώνες μετά, το μεγαλύτερο μπούλινγκ κατά των νέων. Γιατί διέκρινε τους ανθρώπους σε έξυπνους και μη έξυπνους ανάλογα με το αν έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο ή όχι, ανεξαρτήτως αν είχαν δεξιότητες, ταλέντα και ικανότητες που το παιδαγωγικό σύστημα αγνοούσε στην πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας».

«Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις για να αλλάξει το πεπαλαιωμένο αυτό σύστημα που καταστρέφει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων και αγνοεί την φυσική εξέλιξη τους τόσο ως άτομα με ικανότητες μοναδικές όσο και σαν κοινωνίες» σημείωσε στην συνέχεια η πολιτευτής Αρκαδίας με την ΝΔ, Εύη Τατούλη.

«Αν θέλουμε να φτιάξουμε μία κοινωνία που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, οφείλουμε να φτιάξουμε την ατζέντα της παιδείας» τόνισε στην συνέχεια η κα Τατούλη εξηγώντας ότι ήρθε η ώρα «να αλλάξουμε το μοντέλο παιδείας της Βιομηχανικής Επανάστασης, που βασίζεται στη γραμμικότητα, στον κομφορμισμό, και να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που έρχεται πιο κοντά στο σήμερα. Ένα μοντέλο που θα καλλιεργήσει, όπως οι αγρότες, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις ιδιαίτερες ικανότητες που αναπτύσσουν σήμερα οι νέοι μέσα από την τεχνολογική επανάσταση και την απελευθέρωση της γνώσης».

«Πρέπει να πάμε πίσω για να προχωρήσουμε μπροστά»,  σημείωσε κλείνοντας η κα Τατούλη εξηγώντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για περισσότερο προσωπική εκπαίδευση, μορφή του παιδαγωγικού συστήματος των εύπορων πριν την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση που εισήγαγε η βιομηχανική επανάσταση, ενσωματώνοντας τις τεχνολογίες και τις ανθρώπινες συνήθειες του σήμερα μέσα σε αυτό». «Πρέπει να καλλιεργήσουμε την πληθώρα δεξιοτήτων και ικανοτήτων που τα σημερινά παιδιά αναπτύσσουν, χωρίς να περιορίζουμε την δημιουργικότητα τους» κατέληξε.