Εύη Τατούλη: Θεσμική εκτροπή η απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών στην ενημέρωση


«Αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης» ανέφερε η πολιτευτής Αρκαδίας την Κυριακή 10 Ιουλίου στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ  που παρουσιάζουν η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Εμμανουέλα Αργείτη, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια τρίπλετα ενεργειών που το αποδεικνύει».

Η Εύη Τατούλη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα νομοσχέδια για τον μητρώο των ενημερωτικών site, το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών αλλά και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αποδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών που εγγυώνται την δημοκρατική διαδικασία.

«Ο κύριος Παπάς δημιουργεί τις προϋποθέσεις τόσο το χώρο της ενημέρωσης όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από αυτή να την εποπτεύει το κράτος και στις τρεις περιπτώσεις» ανέφερε η κα Τατούλη τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό «το κράτος θα είναι εποπτεύει πως θα επιλέγεται από ιδιωτικές εταιρείες ο τηλεοπτικός χρόνος των καναλιών» για να υπογραμμίσει τις υπερεξουσίες που μεταβιβάζονται στην πολιτική ηγεσία.

«Η μεγάλη ένσταση όμως αυτή τη στιγμή έγκειται στο ότι δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο» συνέχισε η πολιτευτής Αρκαδίας σημειώνοντας ότι «η ενημέρωση και η επικοινωνία χρειάζεται να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου και κάτι τέτοιο αποτελεί μια μεγάλη αξία που πρέπει να διαφυλάξουμε».

«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η θεσμική της θωράκιση. Δεν μπορούμε να καταργούμε τις ανεξάρτητες αρχές, να λέμε ότι δεν τις εμπιστευόμαστε, δεν τις προχωράμε, να λέμε ότι έρχεται να αναλάβει το ρόλο τους ένας εποπτεύων υπουργός» σημείωσε στην συνέχεια η κα Τατούλη υπογραμμίζοντας ότι «Τα ζητήματα σήμερα δεν είναι προσωπικά. Γιατί ο κύριος Παππάς μπορεί να είναι εξαίρετος, μπορεί όπως λένε και οι αριστεροί να είναι εξαιρετικά ηθικός και αδιάφθορος, αλλά όταν μιλάμε για τα πράγματα θεσμικά και όχι προσωπικά η μόνη περίπτωση να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια είναι να αξιολογούνται από ανεξάρτητες αρχές. Αύριο λοιπόν θα είναι άλλος στην θέση του κου Παππά. Χωρίς το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών μιλάμε για ένα μοντέλο ολοκληρωτισμού, ολοκληρωτικών διαδικασιών που νομίζω ότι η χώρα που αντιμετωπίζει όλα τα σημερινά προβλήματα κινδυνεύει να ισοπεδωθεί θεσμικά και πολιτικά».