Επιστολή Εύης Τατούλη για το Μουσείο Έπαυλης Ηρώδου του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας


Την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη για την αποκατάσταση του Υπαίθριου Μουσείου Έπαυλης Ηρώδη του Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας ζήτησε με επιστολή της η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη, τονίζοντας ότι «το Μουσείο αυτό είναι το μοναδικό επίσημο μνημείο της περιοχής, για το οποίο το ενδιαφέρον των πολιτών της Αρκαδίας και της Κυνουρίας παραμένει διαχρονικά αμείωτο».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιστολή της η κα Τατούλη σε «μακρά σειρά υπαναχωρήσεων εκ μέρους του Υπουργείου, καθώς και λαθών ή παραλείψεων του φορέα υλοποίησης, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ένα σπουδαίο μνημείο εθνικής εμβέλειας και να εκτίθεται η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η Εύη Τατούλη, αναφερόμενη στο ιστορικό του έργου, επισημαίνει ότι «είχε ενταχθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2006 στο Γ’ ΚΠΣ 2000-2006 (ΠΕΠ Πελοποννήσου), με προϋπολογισμό ένταξης 4.298.000€ και 3 υποέργα, τα δύο εκ των οποίων αφορούσαν σε εργασίες αυτεπιστασίας (διαμορφώσεις, συντηρήσεις) και το τρίτο, προϋπολογισμού 3.901.000€, στην κατασκευή ενός στεγάστρου προστασίας και ανάδειξης του χώρου (καθώς υπάρχουν in situ πολλά ψηφιδωτά υψηλής τέχνης). Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2005 η έγκριση από το ΥΠΠΟ προμελέτης του στεγάστρου, η οποία είχε συνταχθεί από τη Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου. Με βάση την εγκεκριμένη προμελέτη προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2006 δημόσιος διαγωνισμός για τη μελέτη και την κατασκευή του έργου, ο οποίος κατέληξε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο τον Δεκέμβριο του 2007. Μέχρι τότε όλα έβαιναν ομαλά».
Όπως υπογραμμίζει η κα Τατούλη, το έργο στη συνέχεια μπήκε σε περιπέτειες. «Η οριστική μελέτη εξετάστηκε τέσσερις φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και επιβλήθηκε η υποχρέωση να τροποποιηθεί επανειλημμένως, μέχρις ότου εκδοθεί τον Μάιο του 2012 η τελική απόφαση έγκρισης της μελέτης εφαρμογής. Εν τω μεταξύ, το έργο απεντάχθηκε, όπως ήταν φυσικό, από το Γ’ ΚΠΣ και εντάχθηκε εκ νέου ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με τον ίδιο προϋπολογισμό και με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31/10/2009. Έγιναν κάποιες εργασίες θεμελίωσης και το έργο σταμάτησε εκεί. Όταν διενεργήθηκε έλεγχος τον Ιανουάριο 2011 από τον Ειδικό Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) του ΕΣΠΑ, ο τελευταίος διαπίστωσε τόσα ελαττώματα στο έργο, ώστε το κατέταξε στην κατηγορία iii, δηλαδή στη χειρότερη. Στην κατηγορία αυτήν υπάγονται έργα τα οποία ο ΕΣΠΕΛ κρίνει πως έχουν τόσο σοβαρές αστοχίες ώστε απαιτούν ανακατασκευές. Έγιναν κάποιες διορθώσεις και, με τη βοήθεια και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά τον δεύτερο έλεγχο που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2012 το έργο κατετάγη –ευτυχώς- στην «καλή» κατηγορία i, οπότε ήρθη και αυτό το εμπόδιο. Ωστόσο, μολονότι υπήρχε πλέον εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής και καλή έκθεση ποιοτικού ελέγχου, και πάλι το έργο δεν προχώρησε».
Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα του φορέα υλοποίησης του έργου, παράγοντα καθοριστικού για την εξέλιξή του, η κα Τατούλη αναφέρει ότι «το έργο, είχε φορέα υλοποίησης μέχρι το 2013, το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ)», το οποίο εποπτευόταν από το πρώην Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Όταν η λειτουργία του φορέα αυτού έπαυσε και ο φορέας διαλύθηκε στις 31 Μαΐου του 2013, τα έργα που ήταν σε εκκρεμότητα μεταβιβάστηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα δυστυχώς, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, όπως ονομάστηκε η τέως Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, δεν θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο κατάσταση του προηγούμενου φορέα υλοποίησης. Προφανώς λόγω της κατάστασης του έργου πριν τη διάλυση του φορέα. Εμφανίζεται επομένως το εξής παράδοξο: κανείς δεν ασχολείται με το ημιτελές έργο και η εργολαβία θεωρείται λήξασα, χωρίς όμως να έχουν μεσολαβήσει οι τυπικές ενέργειες που επιβάλει η νομοθεσία. Καθώς δε, δεν έχει εκδοθεί διοικητική πράξη λήξης, δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση του έργου».
«Το Σεπτέμβριο του 2014 το έργο όπως ήταν λογικό απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ» σημειώνει στην επιστολή της η κα Τατούλη και προσθέτει ότι «η οποιαδήποτε χρηματοδότησή του από άλλο πρόγραμμα δεν θα είναι εφικτή αν δεν λυθούν προηγουμένως τα διαδικαστικά προβλήματα που αναφέρθηκαν. Εν τω μεταξύ, παρουσιάζεται επί 6 χρόνια μια απαράδεκτη εικόνα, η οποία όχι μόνον δεν αναδεικνύει το μνημείο, αλλά υποβαθμίζει ολόκληρη την περιοχή. Αντί να προστατεύει και να αναδεικνύει την εντυπωσιακή ρωμαϊκή έπαυλη, που παρόμοιά της είναι μόνον η πασίγνωστη βίλλα του αυτοκράτορα Αδριανού στο Τίβολι της Ρώμης, έχει μετατραπεί σε εστία φθοράς και ασχήμιας που προσβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό μας και τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτόν. Δεν είναι επιτρεπτό, η Πολιτεία να επιβάλλει στους πολίτες δυσανάλογες δαπάνες για να διεξάγει ανασκαφές στο οικόπεδό τους, αλλά η ίδια να μην μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που έχουν έρθει ήδη στο φως».
«Το Μουσείο Έπαυλης Ηρώδου Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας έχει τη δική του προσωπική, σύγχρονη ιστορία ανάλογη με εκείνη της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες» υπογραμμίζει η κα Τατούλη και αναφέρει ότι «με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από τρία διαδοχικά κοινοτικά προγράμματα (σε χρόνια που τα ευρωπαϊκά κονδύλια ήταν παχυλά), το μνημείο σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση που θλίβει εμάς τους πολίτες της Αρκαδίας και απομακρύνει το δυνητικό επισκέπτη».
Η κα Τατούλη καταλήγει ότι «ο πατριωτισμός, που είναι πολύ της μόδας στην πολιτική ρητορεία τελευταία, ως έκφραση προστασίας του πολιτιστικού μας αποθέματος, δεν μπορεί να κρίνεται πια από τις καλές προθέσεις, αλλά μόνο από τα αποτελέσματα. Και για αυτά τα αποτελέσματα χρειάζεται πια σήμερα να συνεισφέρουμε όλοι, αφού ο χρόνος και τα χρήματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Με ξεκάθαρη και ρητά εκπεφρασμένη τη βούληση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής να επανεντάξει το έργο του Μουσείου στο επόμενο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), σας παρακαλούμε θερμά κύριε Υπουργέ προκειμένου να επιληφθείτε προσωπικά του όλου θέματος, ώστε να κλείσει διοικητικά το προηγούμενο έργο, να γίνει εκκαθάριση και να καταστεί εφικτή η επαναδημοπράτησή του».